dinsdag, juli 29, 2008

kweekseizoen 2008


Het kweekseizoen 2008 is eigenlijk ten einde als het gaat om de grotere papegaaien. Hierbij hebben de koppels die het konden doen me niet in de steek gelaten.

De bronsvleugels (1e ei 2 april 2008) hebben zelfs twee keer gelegd maar met een toch wat treurig resultaat van 1 jong (die overigens al zelfstandig is). Van de 9 eieren waren er zes bevrucht en zijn er maar twee uitgekomen. Heb in tegenstelling tot vorig jaar de zaken goed vochtig gehouden maar een deel van de eieren sterft vroegtijdig af. Van de twee uitgekomen jongen is er slechts een die het wel overleefd heeft en die doet het zoals reeds gezegd prima.

Van de pyrhurra perlata perlata (1e ei 23 april 2008) is het eerste legsel geeindigd in een drama. Alle eieren zijn door de oudervogels opgegeten. Nu nog geen idee waarom het enige wat er is gebeurt. Op dat moment is de rede ver te zoeken en de advertentie op vogelarena in de maak. Vogels blijven je echter verbazen en is nu een nest van 4 eieren waarvan de eerste twee jongen al zijn uitgekomen. U mag het zeggen!

De Cuba Amazone's (1e ei 8 mei) zijn de meest constante vogels dit jaar weer 4 eieren en alle vier op stok!

Van de pionus senilis is de pop domweg nog te jong zodat we hier een jaartje geduld moeten hebben.

De brown's zijn "met z'n allen" bij aanvang broedseizoen in de rui gevallen en zijn nu na de rui in een puike conditie.

De blauwwangen die bij een collegakweker zitten hebben na de afgelopen twee jaar met 5 rondes dit jaar geen enkel ei gelegd en zijn zelfs niet in het blok geweest. Voor de vogels zelf geen verkeerde situatie, zo kan m.n. de pop even op adem komen.

De pionus Menstruus zijn allen nog te jong en zijn van vorig jaar dus hier is het ook volgend jaar nog te vroeg voor. De vogels ontwikkelen zich prima en zijn met zijn allen "druk" in de kooi.